Fóra Livechaty.cz

Úplná verze: Registrace na úřadech
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6

Alin

shauni Napsal(a):Já jsem sice student, ale na pojišťovně mi řekli, že protože jsem platila daně a měla určitý výdělek, tak prostě jsem OSVČ - takže platit musím. V tom se ani prase nevyzná.
To mi prijde jako hloupost, pokud jsi student tak za tebe zdravotni odvadi stat a ty musis odvadet jen dan...
Holky, tak jsem volala na ZP a paní mi řekla, že i z autorských honorářů musíme platit. Tak už nevím.

Pojišťovna

Zdravím,
už se nemohu dívat jak tady řešíte pořád dokola zdravotní a sociální pojištění. Od 1.1.2009 si musíte všichni co pracujete na uměleckou smlouvu platit sociální pojištění ale pozor jestli si myslíte že tím, že si ho budete platit např ve 20 letech budete mít vyšší důchod tak jste absolutně na omylu. Jak můžete ted přemýšlet o důchodech když český stát čeká důchodová reforma, protože stát počítá s tím, že za 30 let nebude mít na důchody tolik peněz takže chce aby se všichni lidi zajistili na důchod sami z duchodového či penzijního pojištění. Jen pro vaši informaci pokud nejste v důchodu a přitom platíte poctivě celý život sociální pojištění tak přispíváte na důchody lidem, kteří jsou v důchodu a také na dávky nezaměstnaným.

Zdravotní pojištění bylo, je a bude povinné pro zaměstnance, zaměstnavatelé a OSVČ. Pokud máte vedlejší výdělek a přitom jsi zaměstnaná tak v tomto připadě je možné, že si ho platit nemusíš. Ale sakra holky přemýšlejte i kdyby zdravotní pojištění nebylo povinné tak přece ve vašem vlastním zájmu musí být aby v připadě nemoci či zranění vás v nemocnici ošetřili ne?
.
Podle me si zdravotni musi platii kazdy, to je ze zakona, ale jde o to, jestli musis doplacet nejakou castku navic, nez za tebe plati stat, kdyz studujes. U nas ve studiu rekli jedne modelce ze to platit musi (predminuly rok- zalohy socialni i zdravotni) ale pak ji to po danovem priznani skoro vse vratili. Dalsi divce rekli, ze nemusi platit socialni, ale protoze mela prumerny vydelek 60tisic mesicne, tak ji to pak douctovali. Takze podle me je lepsi to platit a kdyz tak si to nechat vratit, nez neplatit a pak to doplacet s penale, protoze te druhe ho automaticky nauctovali...

Natalkacat

Zalezi jak kdo dela,kdyz pod studiem,tak mas autorskou smlouvu,nemusis mit zivnostak a nemuselo se platit socialni minuly rok.Ale pokud delas sama na sebe,tak jsi Osvc,musis mit zivnostensky list a platit si i socialni i zdravotni.Nemas totiz od koho tu smlouvu dostat.Hlavne kdyz ti chodi penize na tvuj ucet tak bych si to platila.Nikdy nevis kdo se kdy uřady začnou zajimat kde jsi vzala na byt nebo z ceho zijes.A ze se o to socialni urady zajimaji ted vic,nechteji vyplacet davky darmožroutům,co pracují na černo!
Natalkacat Napsal(a):Zalezi jak kdo dela,kdyz pod studiem,tak mas autorskou smlouvu,nemusis mit zivnostak a nemuselo se platit socialni minuly rok.Ale pokud delas sama na sebe,tak jsi Osvc,musis mit zivnostensky list a platit si i socialni i zdravotni.Nemas totiz od koho tu smlouvu dostat.Hlavne kdyz ti chodi penize na tvuj ucet tak bych si to platila.Nikdy nevis kdo se kdy uřady začnou zajimat kde jsi vzala na byt nebo z ceho zijes.A ze se o to socialni urady zajimaji ted vic,nechteji vyplacet davky darmožroutům,co pracují na černo!


Nějak nechápu jak myslíš že nemáš od koho smlouvu dostat. Smlouvu dostaneš téměř v každém studiu. A jinak je blbost že musíš mít živnosťák, ten mít nemusíš, jen pokud chceš. Hlavně to přiznat, to jo :-)

Natalkacat

ty neumis cist?pisu ze to musis mit kdyz delas sama na sebe!
Právěže umím číst a říkám že je to blbost že živnosťák jako OSVČ musíš mít. Můžeš si vybrat jestli chceš mít živnosťák nebo ne. Můžeš být normálně registrovaná jako osvč, ale prostě je to tvoje volba ten živnosťák. jako já nevím no, možná se uplně nechápeme. Třeba máš pravdu, ale kdy děláš sama na sebe tak stejně nějakou smlouvu dostaneš, podepisuješ, pak naskenuješ a pošleš zpět...

Natalkacat

No ja rikam to co nam odepsali z financaku v Praze ,s holkama jsme tam psaly , at mame jistotu.Jinak nikdy nevis jak ti to tam kdo za par let posoudi a rozhodne a douctuje,protoze ty jejich rady pres telefon nebo osobne nemusi za par let platit a kamaradce to s tou sockou i zapreli,ze ji nemusi platit.

Natalkacat

Ale je pravda ze nam teda dali i uplne jinou zivnost nez si tady holky radej.Takze treba jiny kraj,jiny mrav :-)
To jo a nejlepší když ti v jiném měste na úřadě řeknou uplně odlišné informace, jak jsme tady zjistili :-D

Natalkacat

Ja si stejne myslim,ze je lepsi aby si to kazdy zjistoval primo sam za sebe na svem urade.Nam jednou pozvali do studia danoveho poradce,at nam vysvetli co a jak.A z 15 ti holek co bylo na jedny hodinovy prednasce bylo za tyden 3 skupiny rozhadanejch slepic a kazda si urcity veci vylozila po svym a dal je v upravene verzi radila dal.Kazda skupina si to vykladala jak to sama chtela aby to bylo.Nejlip jsme udelaly my,ktery se odmitly zapojit,vsecky papiry jsme nacpaly tomu poradci a za nejaky 3tisice jsme si to nechaly zpracovat.Nekdo rekne vyhozeny penize,ale co si budeme namlouvat,modelky nejsou ucetni a nase kvality jsou v necem jinym.Aspon ja uznavam ze tomu nerozumim tak abych si to delala sama.
Tak ještěže jsem vystudovala daňové poradenství :-D Účto taky zvládám... ale aby nás ve škole učili tohle, všechny podrobnosti to ne :-D Škola má holt jiné zájmy :-D
A pořád se tomu věnuješ jo? Znáš všechny novely atd? Já to měla ve škole taky, ale jsem dva roky na chatu a souhlasim s Natálkou, nejlepší je to předat dál. Hlavně když uděláš chybu ty, tak si to doplatíš. Když daňový poradce, tak ti to musí on zaplatit ze svý pojistky. :-)
Právě teď jsem dokončila třeťák, takže čerstvý absolvent :-)) , takže některé detaily mi stejně unikají, takže jak říkáš, nejlépe to dát někomu zkušenému :-D

Miriam

ahoj, mám zájem o práci na live chatu ale jsem studentka a rodiče mě stále živý a dostávají na mě slevu na dani, tak bych se chtěla eptat jestli jde na nějakém livechatu pracovat bez smlouvy....budu ráda za každou odpověd. Kontaktuj te mě na emailu: miriamkoooca@seznam.cz Děkuji
Mně taky smlouvu v nekterych studiich nedali ale dané jsem platit musela.Měly mě na finančáku v nějaké sjetině od studia.Podle mě je ta smlouva akorát záruka pro tebe aby jsi dostala svý peníze.Na finančáku je ani smlouva vůbec nezajímala.Byla jsem tam x krát a nikdy jí nikdo nechtěl.
psala jsem ti mail,já pracuji z domu na německých nude chatech a bez smlouvy,jinak pod moc příjemnou ,ochotnou paní Smile
Miriam Napsal(a):ahoj, mám zájem o práci na live chatu ale jsem studentka a rodiče mě stále živý a dostávají na mě slevu na dani, tak bych se chtěla eptat jestli jde na nějakém livechatu pracovat bez smlouvy....budu ráda za každou odpověd. Kontaktuj te mě na emailu: miriamkoooca@seznam.cz Děkuji

jana

vlez do prdelko
Na mateřské?

Nevíte jak je to tedy, když jsem třeba na mateřské nebo žena v domácnosti?
zdena26 Napsal(a):Na mateřské?

Nevíte jak je to tedy, když jsem třeba na mateřské nebo žena v domácnosti?

Dobrý den, určitě se zeptejte na své správě sociálního zabezpečení, ženy na mateřské si mohou přivydělávat do určité výše bez zdanění. Je lepší se informovat přímo , hodně modelek bohužel informuje své okolí špatně nebo nepravdivě. To že nepracuje někdo na smlouvu ještě neznamená, že nemusí platit daně.
No holky, jak koukám, jsem z toho všeho zmatená a i když to tady vysvětlujete hezky. Každopádně se ještě poptám, a napíšu Vám, jak to je u mě. Možná se nějaký můj dotaz bude opakovat, ale tak co už.

Na livechatu dělám od červa 2008. Je pravda, že v té době jsem končila třeťák a čekal mě ještě čtvrťák, takže jsem žádné starosti neměla. Chodila jsem občas, přivydělávala jsem si na všechno možné, ale nekupovala jsem si hračky ani nic, co by mi v práci přivodilo více privátů a tak. Takže mě to ani moc nebavilo, ale kvůli těm penězům jsem si říkala, že to vydržím. Ale chtěla jsem i skončit. Můj šéf mi poradil, že mě radši nechá přihlášenou, protože hodně holek, co se odhlásilo a pak se chtělo za nějakou dobu přihlásit (protože jim došlo jaké měly výdělky), už měly problémy, nešlo to. Takže jsem souhlasila. Asi po půl roce jsem začala chodit znova (ano, kvůli penězům, jak jinak) a dost se mi dařilo. Potom bylo období maturity, takže jsem toho nechala. Po maturitě jsem si tím přivydělávala ještě občas, pak jsem nastoupila do práce na HPP a občas si do studia skočila na víkend. Jenže pak mi ruplo v bedně a já si řekla, že bude super, když dám výpověď, přihlásím se na pracák, budu dostávat podporu a budu si ještě vydělávat ve studiu. Takže jsem dala výpověď, naplánovala si směny ve studiu a přihlásila se na pracák. Tam mi ale oznámili, že nemám nárok na podporu, protože jsem v posledních třech letech neodpracovala alespoň 12 měsíců. Takže dojeb. No a teď jsem přihlášená na pracáku a ve studiu dělám jen na tu autorskou smlouvu nebo jak se to jmenuje.

A teď se dostávám k mým dotazům. Jelikož to není žádná dohoda o provedení práce nebo dohoda o pracovní činnosti, tak to na pracáku hlásit nemusím, nebo ano? Zatím jsem to nenahlásila.

No a jelikož ta práce mě začala bavit a už jsem si nakoupila i nějaké ty hračky, uvažuji že bych šla na ten živnostenský list. Jenže - nevím, kde seženu účetní (a hlavně kolik bych jí měla platit), dále se bojím jak bych vycházela s penězi, respektive kolik bych si vydělávala a jak bych vycházela, protože bydlím s přítelem, což znamená dát spoustu peněz za nájem, jídlo a tak (njn, prostě s rodiči se bydlí nejlíp).

Je tady někdo, kdo má nebo měl podobnou zkušenost nebo dilema? Já jsem z toho dost na prášky. A hlavně co když jsem to měla nahlásit na pracáku a je to nezákonné a přijde mi nějaká pokuta nebo něco takového?

Díky všem za odpovědi
To: Conie:
co bylo bylo a jestli ti přijde nějaká pokuta, tak s tím se budeš muset nějak vypořádat, ale co teď?
Teď pracuješ ve studiu, tudíž nemáš co dělat na pracáku (ikdyž znám řadu takových slečen, které berou podporu a ještě vydělají spoustu peněz na chatu - no comment) takže tam by ses měla odregistrovat. Nahlásit by ses měla na finančním úřadu (dostaneš přidělené DIČ a do 31.3. 2010 si podáš daňové přiznání. Dále se musíš zaregistrovat na správě sociálního zabezpečení - minimální měsíční platba OSVČ je 1720 Kč a na zdravotní pojišťovně, kde budeš platit 1590 Kč měsíčně.

OSVČ jsi ikdyž nemáš ŽL, stačí smlouva se studiem, ale ŽL přináší jistou drobnou výhodu, která tady byla mnohokrát v diskuzích zmíněna.

Při troše štěstí žádnou účetní nepotřebuješ, pokud nemáš nějaké další složitosti ke zdanění, daňové přiznání si zvládneš vyplnit i sama. Navíc, kdykoli jsem chtěla nějakou radu od nějaké účetní, setkala jsem se spíše s nepochopením... některé účetní se do takových věcí vůbec nechtějí zaplétat a dělají, že neví co s tím nebo to fakt neví.
To: hankáček:

Díky moc za info. Co se týče jak píšeš, že znáš modelky, co berou podporu a přivydělávají si na livechatu, tak ono na to nikdo nemusí přijít? Na tohle se ptám jen čistě ze zvědavosti. Já z toho totiž nejsem extra nadšená a vážně o tom živnosťáku uvažuju. A co se týče toho, že nemusím mít tu účetní, tak to je ještě lepší. Ekonomiku jsem na škole měla, dokonce jsem z ní i maturovala, tak by myslím neměl být problém. Akorát nejvíc se bojím těch úřadů. Ani ne tak toho, že to budu muset oblítávat, ale spíš toho, že tomu tak moc nerozumím a nechci něco poplést nebo rovnou zdupat (jak mám zvykem).

Díky moc
Stran: 1 2 3 4 5 6