Fóra Livechaty.cz

Úplná verze: ČLÁNEK: Rozmazání obrazu alias převzorkování obrazu (interpolace)
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Ahoj,
narazil jsem zde na nepříjemný problém u několika uživatélů. Píšete zde o problému s tkzv. "rozmazáním obrazu". Na styl: ve SplitCamu se vidím OK, ale když vysílám na chatu - jsem rozmazaná.

Ono rozmazání je ve skutečnosti převzorkování obrazu. Hned vysvětlím oč se jedná. Vaše kamera (např. sony EVI D30) používá formát videa NTSC- standart NTSC je 30 snímků za vteřinu, při rozlišení 720x480 obrazových bodů. V tomto rozlišení, by jste za podmínek dobrého osvětlení měli vidět ostrý, čistý a nesekaný obraz.
Obraz je kamerou skrze kabel předáván střihové kartě - střihová karta slouží jako dekodér z analogového (vlna) / digitálního (nuly a jedničky) signálu do viditelného formátu - který všichni známe. My řekneme kartě (případně ona už sama pozná) jaký signál do ní jde. Dejme tomu třeba NTSC - karta si načte instrukce, jak má takový signál rozkódovat a máme tu tedy obraz.

Nyní obraz ze střihové karty pošleme do nějakého klonovacího programu (SplitCam....). Ten obraz příjme. Pro účely náhledu nám ale obraz většinou poskytne v rozlišení (320x240pix). Jelikož se obraz zmenšil o polovinu, mnoho pixelů se vytratilo - vytratil se například i šum, který na obraze 1:1 byl. My obraz vidíme ostře.

A nyní nastává problém, obraz ze SplitCamu nebo jakéhokoliv jiného softwaru by měl dále jít skrze internet v rozlišení 640x480pix, rozlišení 320x240pix údajně má být jenom pro náhled. A ejhle, najednou nastává problém ten, že video odejde ve formátu 320x240px. Server livechatu ho příjme a převzorkuje - uměle ho nafoukne na rozlišení 640x480pix. Takový proces převzorkování probíhá tím způsobem, že program snímek z kamery nafoukne. Přesněji - potřebuje 640 obrazových bodů, má jich k dispozici ale jen 320. Proto si dalších 320 bodů vymyslí tím způsobem, že zprůměruje hodnoty okolních bodů. A nám tim vznikne rozmazaný obraz. Později jsem zjistil, v čem byl problém. Problém způsoboval samotný SplitCam - který NEUMÍ vysílat v rozlišení větším než 320x240pix a tudíž docházelo k převzorkování. Řešením je tedy zakoupit CamSplitter, který rozlišení 640x480 podporuje.

Mnoho lidí, co pracuje z domova nic neřeší. Případně jim studio neposkytne žádného technika. Případně modelové / modelky nic neřeší? Odejdou domů ve vidině že vydělají více, žádného technika nepotřebují platit - vždyť mají "To stejné co ve studiu".
Výsledkem jsou nejlevnější kabely z Datartu pohozené vedle elektrických kabelů. Signál vedený místo v koaxiálních kabelech v obyčejných nestíněných dvoulinkách. V obrovské většině nedostatek světla. A když se k tomu přidají další vlivy jako lednička z druhé strany zdi, zastavěná lokalita s mnoha ruchy, WiFi router. Katastrofa je na světě.

A teď proč o tom mluvím. Supporty livechatů vám neřeknou, že jejich dokonalý software je ve skutečnosti nekompatibilní s různými střihovými kartami (zvláště Livejasmin). Že je na vás šetřeno co to jde. Ani vám neřeknou, že jejich server má instrukce jakýkoliv obraz větší než 320x240pix snížit na toto rozlišení, a pak ho v náhledu převzorkovat na 640x480, protože tím snížíte jejich zatížení. Ano, ve Flashi velikost obrazu nikdy nenastavíte, on jenom plní instrukce, které mu pošle server. Možná znáte situace, kdy nahrajete na YouTube krásné video a YouTube vám z něj vyplivne video plné kostiček - server má své instrukce a jelikož posíláte video ve větší kvalitě, server si řekne, že je zbytečné a sníží jeho kvalitu - tím ušetří místo a když se na něj bude dívat hodně lidí, nezatíží server tolik, jako kdyby mělo video originální kvalitu.

To samé se děje i na některých chatech (většinou tam, kde si nemůžete zvolit velikost obrazu). Zde je důležité vědět, jak který chat funguje. Tzn. pročíst si informace daného chatu - některé chaty vyžadují pro vysílání ve vysoké kvalitě zásuvné moduly do prohlížeče - ale opět, jelikož si mnoho modelů informace chatu nečte, neví o tom... Určitě vyzkoušet na CamSplitteru nastavit rozlišení 640x480, uvidíte, zda ho potom server přijme nebo ne. Pokud přijme výřez, podporuje rozlišení ve velikosti 320x240 nebo není v prohlížeči plug-in.
Chat ale nabízí třeba zvětšení obrazu, pokud obraz zvětšíme, převzorkuje se. A sním i šumění z nedostatku světla, neostrost, čáry v obraze, artefakty v obraze od elektrického kabelu.... Pokud vezmeme klasické převzorkování ze strany serveru, měli by jsme vidět mírně rozostřený obraz s množstvím kostiček - rastrů. Rozhodně né však rozplizlý obraz plný čehosi. Ve studiu mají člověka, který jim zajistí kvalitní podmínky. Proto se toto objevuje především u modelů/modelek vysílajících z domova.

Každý má možnost zkouknout konkurentky na chatu. Zkuste si pohrát s jejich obrazem a dívat se, co se jim v obraze vyskytuje. Je jasné, že nemá cenu porovnávat modelku vysílající v HD a modelku s běžnou kamerou. Porovnávejte pouze modely, co mají stejné vysílací parametry - třeba HQ - HQ. HD - HD. Případně, není nic jednoduššího, než napsat na support chatu a na možnosti vysílání většího rozlišení se optat.

Tímto bych celý problém uzavřel. Každý je strůjcem svého štěstí. A je jasné, že modelka která vloží do své práce více peněz a úsilí, může očekávat věší výsledky. Něž ten, kdo si pořídí základ a bude se snažit vytřískat co nejvíce peněz.
Ahoj, měl bych dotaz ke Camsplitteru. Vím jak tento program pracuje (resp. pracoval na starém PC s windows XP) Dnes mám v PC win7 A po instalaci Camsplitteru 3. už není jako dříve. Nevím jestli to je tím, že ten program není kompatibilní s win7 a nebo tím, že jsem si stáhl zatím jen trial verzi. Dříve bylo možné v nastavení nastavit barvy (kontrast, jas...) A teď to v nabídce vůbec nemám (a v té trial verzi je taky jen nastavení rozlišení 320x240. Měl bych si tedy stáhnout plnou verzi ve které to všechno bude? Nebo win7 nebude s camsplitterem kamarád? Nechci totiž zbytečně investovat.

Díky za rady