Fóra Livechaty.cz

Úplná verze: Registrace na úřadech
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Jsem studentka a práci na livechatu mám tedy jako vedlejší činnost. Chci se zeptat, na jakých úřadech se registrovat, jaký použít formulář, prostě co a jak.... Smlouvu mám jako licenční, tedy dle autorského zákona, což by mělo patřit do § 7 zákona o dani z příjmů?

Díky
Adelaine Napsal(a):Jsem studentka a práci na livechatu mám tedy jako vedlejší činnost. Chci se zeptat, na jakých úřadech se registrovat, jaký použít formulář, prostě co a jak.... Smlouvu mám jako licenční, tedy dle autorského zákona, což by mělo patřit do § 7 zákona o dani z příjmů?

Díky


ahoj, doporucila bych ti se poptat primo na uradech, zajdes si na socialni a zdravosti a staci se poptat jestli budes neco platit, vis jak jistota je jistota. ale pokud jsi student na dalkovem studiu tak si to budes hradit vsechno.
Pokud máš řádné denní studium, tak zdravotní pojištění za tebe hradí stát... Určitě budeš ale hradit daň z příjmů. Z výdělku si odečteš dle zákona 40% jako paušální výdaje. Budeš tedy muset podat daňové přiznání, zálohy nemusíš platit předem.

Se sociálním už si tak moc jistá nejsem. Tam jsou od letošního roku platné nějaké změny hlavně ve vztahu k výdělkům dle autorského zákona, takže doporučuju se jít raději opravdu zeptat na úřad.

Pozor taky na jednu další věc, jestliže máš denní studium a rodiče nebo ty na tebe dostávají nějakou sociální dávku, může se stát, že vám je seberou. Mně se tahle nepříjemnost před lety stala... Rodiče byli rozvedení a mamka pobírala jakousi sociální dávku na nás - na vyživované dítě, nevím už jak se to přesně jmenovalo.... Domů jednoho krásného dne došel dopis od správy sociálního zabezpečení o důvodu odebrání dávek s tím, že tam bylo dost dobře vyčísleno, jak moooooc jsem si za poslední 3 měsíce vydělala. Byl to opravdu strašný trapas, podle té částky mi v žádném případě nemohla mamka dál věřit, že po nocích doplňuju zboží v supermarketu Smile)))
Díky moc holky Smile Tak na finančním úřadu bych se měla registrovat, to mi odpověděli, jasně že daň z příjmu platit budu, jinak se sociálním stále nevím, je tam nějaká rozhodná částka...
Ale co mě velmi překvapilo, tak mi odepsali ze zdravotní pojišťovny:

Dnem 1.1.2009 bylo novelizováno ustanovení § 3a zákona 592/1992 Sb., o
pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, v důsledku činnosti
doprovodného zákona č. 189/2006 Sb., k novému zákonu o nemocenském
pojištění. Z něho vyplývá, že za příjem ze samostatné výdělečné činnosti se
nepovažujé příjmy z autorských honorářů.
To znamená, že z honorářů obdržených v roce 2008 musí být zdravotní
pojištění odvedeno podle původních předpisů. V měsících, kdy byla přijata
odměna, se pojištěnec zaregistroval jako OSVČ a vyplní formulář Přehled
OSVČ za rok 2008..
Z honorářů obdržených v roce 2009 se zdravotní pojištění neodvádí.

Tak to teda zírám, že by se zdravotní neplatilo, tedy pokud samozřejmě nemáte živnosťák a ten já si dělat nebudu.
No co se týče doplňování v supermarketech... taky nevím co si pro rodiče vymyslet Big Grin Dávky na dítě nám už zebrali dříve, tak to je bez problémů Smile
Ahojky také by mne zajímalo pokud si budu přivydělávat musím to někde hlásit ??? když svou práci mám ? děkuji jajina
No tak správně by jsi měla :-) Na finančním úřadě a na sociálce, to zdravotní se teda platit nemusí. Na sociálně pokud si vyděláš víc jak 7000 kč měsíčně, protože pod tuto hranici by to měl odvést zaměstanavatel. Jinak že to nikde nenahlásíš je taky možnost, ani to nepřiznáš, ovšem pokud si vyděláš myslím nad 50 tis. tak zaměstnavatel má povinnost to ohlásit, ale jestli to dělají... Je to holt riziko Smile

Jana

Delají to 100% vsude kde podnikají ofiko,jinak by platili obrovské pokuty.Proč by to za někoho platili?
Já co vím,tak je to snad na 40tisic.Já byla v hodně studiich a někde mě to řekli,že si mám udělat registraci,někde Ž.L.(mám ho) a teď mi vystavují 1x ročně potvrzení o částce.Ne každá holka si schovává výpisy nebo stvrzenky.Ale ne každá modelka to respektuje, plno jich různě špekuluje a vymýšlí jak to obejít.Někomu to třeba vyjde ale myslím,že to je věc každý modelky,jak se rozhodne.Já to radši platím,on se vždycky může nějakej soused (a pak F.U.) začít zajímat,kde vzal človék peníze na dům nebo auto.
Jo jo, radši se nahlásit, já to spletla a myslela jsem to s tím sociálním že na autorské honoráře když je to pod 7000 měsíčně, tak mají strhnout 15% a už se to nemusí přiznávat.
Daně ti může strhávat jen zaměstnavatel na prac.smlouvu.Na autorskou smlouvu to podle mýho nejde,na každy je napsaný,že daně si hradí autor (modelka) sama.A hlavně když máš autorskou smlouvu,tak nejsi zaměstnanec :-( ale osoba samostatně výdělečně činná...Tj.nemáš zaměstnavatele,který by ti to strhnul.To mě tvrdili na sociálce.
Ahoj Nikole,poslala jsem ti email tak prosím mrkni,dík amalka

lucie21

amalka Napsal(a):Ahoj Nikole,poslala jsem ti email tak prosím mrkni,dík amalka


hey amalka uz jsi s tim trapna nechala jsem ti mail. az si ho precte tak ti odepise na mail. ne???
soráč Lucie21 nevěděla jsem že se tě to dotkne,ok Smile
ahoj juknu a hned odepisu.Ja mam potvrzeni na mobil,ale chodi tak s 6h zpozdenim,takze me to nevadi,ze me to pisnes sem :-)

Anet

Ahoj,

chtěla bych se zeptat který živnostenský list se více hodí pro práci na LCH - živnost č. 109 nebo č. 117?


109. Návrhářská, designérská a aranžérská činnost návrhářství v oblasti (uvést oblast)
aranžérská činnost
činnost modelek
..... (další činnost)

117.Pořádání kulturních produkcí, zábav a provozování zařízení sloužících zábavě pořádání divadelních představení, koncertů, filmových a jiných audiovizuálních představení a estrádních produkcí
pořádání tanečních zábav a diskoték
činnosti konferenciéra, diskžokeje
provozování cirkusových představení a varieté
provozování pouťových atrakcí
rekreačních zábavních parků
provozování kulečníkových heren a obdobných zařízení sloužících zábavě
činnost zvukařů, osvětlovačů, kameramanů, produkčních, garderobiérů
..... (další činnosti)

Díky za odpověď.
ahoj č. 117, činnost volná.
Chtěla bych se zeptat, teď v červnu jsem odmaturovala a práci na livechatu mám tedy jako brigádu, mám podepsanou uměleckou smlouvu. Od září jdu na jazykovku, takže mám pořád status studenta, proto bych se chtěla zeptat, jak je to s tím sociálním a zdravotním a daní z příjmů.

Děkuju za odpověď
Podívej, úřadům je jedno, jestli máš status studenta... měla by ses registrovat na finančním úřadu, změnu ohlásit zdravotní pojišťovně, na sociálce. Ovšem to máš jako vedlejší činnost, takže tam máš nějaké výhody. Zdravotní pojištění ale platit nebudeš, protože na uměleckou smlouvu to od tohoto roku změnili, že se zdravotní neplatí. Lepší je se určitě zapsat, hlavně potom odvést daň z příjmu...
.
Pokud je to na uměleckou smlouvu a ne na živnosťák, nemusí se platit zdravotní, aspoň myslím. Tohle mi napsali z pojišťovny:


Dnem 1.1.2009 bylo novelizováno ustanovení § 3a zákona 592/1992 Sb., o
pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, v důsledku činnosti
doprovodného zákona č. 189/2006 Sb., k novému zákonu o nemocenském
pojištění. Z něho vyplývá, že za příjem ze samostatné výdělečné činnosti se
nepovažujé příjmy z autorských honorářů.
To znamená, že z honorářů obdržených v roce 2008 musí být zdravotní
pojištění odvedeno podle původních předpisů. V měsících, kdy byla přijata
odměna, se pojištěnec zaregistroval jako OSVČ a vyplní formulář Přehled
OSVČ za rok 2008..
Z honorářů obdržených v roce 2009 se zdravotní pojištění neodvádí.
Prostě minulý rok se nemuselo platit sociální z autorských honorářů, tak to zřejmě na tento rok přehodili aby to vykompenzovali :-D Fakt nevím. Jasný že nejlépe se zeptat na úřadech a pojišťovně....
.
Jako to jen co mi napsali z pojišťovny, vážně nevím. Je to příjem na základě umělecké smlouvy, tedy autorský zákon... Příjem spadá do paragrafu § 7 odstavec 2. Teď mě napadlo, že jsi normálně student, takže to platí stát, ale potom když bys student nebyla, zdravotní se musí platit, takže to by ses na pojišťovně registrovala jako OSZD. Takže platit tu nejmenší částku... To je hrůza, kdyby nám to tak ve studiu vždy vysvětlili.... :-D Ale ti sami neví Smile
,

Alin

Me teda na zivnostenskym urade rekli, ze socialni si platit nemusim, pokud se tim nehodlam zivit nejakou delsi dobu, protoze ze socky se vlastne vypocitava duchod tudiz logicky, se mi neplaceni, nezapocita do duchodu, ale zdravotni si musi platit kazdy!!!!!!!!!!!
Stran: 1 2 3 4 5 6